Top stiri
|
Hanul Ancutei
Aflat la intersectia drumurilor care duc spre
Piatra Neamt si Roman, Hanul Ancutei a fost construit la
inceputul secolului al XVIII-lea (anul 1718, dupa cum este
inscris pe placa amplasata la intrarea in han). El oferea loc de popas
pentru negustorii ce calatoreau spre Roman, spre Suceava sau spre
Iasi.Hanul Ancutei a devenit celebru prin plasarea aici a actiunii din
volumul Hanu-Ancutei (compus din 9 povestiri), publicat in
anul 1928 de marele scriitor roman Mihail Sadoveanu (1880-1961).
Intr-un document din anul 1876, care cuprindea un
inventar al mosiei Tupilati, era trecut si "ratesu de la
Ancuta". Hanul era zidit pe temelie de piatra, avea o lungime
de 36, 20 metri si o latime de 15,70 metri, iar zidurile sale de
caramida erau de 70 cm grosime. Hanul avea doua porti din lemn de
stejar, una prin care intrau carele si alta prin care ieseau. Portile
din stejar tare, erau ferecate cu zavoare duble si drugi masivi de
fier, iar ferestrele erau mici si zabrelite. Carele erau asezate langa
poarta de iesire, avand langa cladirea hanului un loc pentru
depozitarea nutretului.
In volumul sau de povestiri intitulat
Hanu-Ancutei, publicat în anul 1928, marele scriitor Mihail
Sadoveanu descrie astfel hanul:Trebuie sa stiti
dumneavoastra ca hanul acela al Ancutei nu era han, era
cetate! Avea niste ziduri groase de ici pana colo si niste
porti ferecate cum n-am vazut in zilele mele. In cuprinsul lui se
puteau oplosi oameni, vite si carute si nici habar n-aveau dinspre
partea hotilor...
Hanul a fost restaurat din nou in anul 1999, el
capatand o infatisare autentic romaneasca, fiind improvizate
aici mici expozitii de costume populare specifice zonei, precum si de
obiecte din ceramica sau din lemn.
|
 |
Meniul zilei la Hanul Ancutei:
|
Luni |
Marti |
Miercuri |
Joi |
Vineri |
Ciorba de burta |
Corba de perisoare |
Ciorba de legume |
Supa de pui |
Supa de taitei |
Friptura de vitel |
Tochitura |
Piure de cartofi |
Snitel parizian |
Inghetata |
Recomandarile Mozaic
Ciorba de burta
Ciorba de burta se serveste fierbinte, cu paine alba proaspata si un paharel de tuica, dimineata, pana la orele pranzului.
Mujdeiul se prepara din usturoi zdrobit, frecat un pic cu sare si cativa stropi de ulei, peste care se toarna cam 150 ml de apa incalzita si cativa stropi de otet. Otetul, mujdeiul, sarea, se lasa la indemana fiecarui mesean iar acesta adauga singur in functie de cum vrea sa manance.
|
Friptura de vitel
Trebuie să recunosc că această friptura de vitel la cuptor imi trezeste niste nostalgii tare frumoase. Copil fiind, de câte ori mergeam împreună cu parintii la Hanul Ancutei, de aproape fiecare data poposea si dumneaei pe masa. Se topea în gura, nu alta, si nu puteam să pricep cum Dumnezeu carnea de vitel poate fi atat de frageda, parfumata si suculenta. Ca doar vedeam bine că nu-i vorba de muschi sau alte bucatele care se topesc în mod natural în gura, ci de ditamai bucta de pulpa. .
|
Inghetata de casa
Inghetata de casa de la Hanul Ancutei este delicioasa si unul dintre deserturile cu cel mai scazut aport caloric. Cu o singura conditie spun medicii nutriţionisti: ingheţata trebuie să contina cat mai puţine ingrediente. Dar inghetata de la Hanul Ancutei are de toate si nu te poti abtine sa nu o comanzi...
|
Cafea turceasca
Un proverb turcesc descrie cafeaua astfel: “Cafeaua trebuie să fie neagră ca iadul, tare ca moartea şi dulce ca dragostea.” Asa este si cafeaua servita la Hanul Ancutei: tare ca moartea şi dulce ca dragostea...Este preparata dintr-o varietate de cafea neagra, cu boabe prajite proaspat si deosebit de fin macinate. Pentru fiecare ceasca, se folosesc una sau doua linguriţe cu varf.
|
In perioada 1957-1960, autoritatile au dispus reconstructia hanului dupa planurile existente la Arhivele Statului din Iasi. Prin Decretul de Expropriere nr. 639 din 29 iunie 1967, hanul, care avea initial o suprafata construita de 164 mp, a fost expropriat in beneficiul statului, cu scopul reconstruirii vechiului Han al Ancutei. Imediat dupa expropriere, a fost demolat în intregime, pastrandu-se din vechiul han numai podeaua si beciul. Pe locul vechiului han a fost ridicata o noua constructie, care respecta linia traditionala si de arhitectura specifica secolului al XVIII-lea si care a capatat aceeasi destinatie de han, tocmai pentru conservarea spiritului sadovenian moldovenesc.
Statuia lui Mihail Sadoveanu la Hanul Ancutei
Hanul a fost restaurat din nou în anul 1999, el căpătând o infatisare autentic romaneasca, fiind improvizate aici mici expozitii de costume populare specifice zonei, precum si de obiecte din ceramica sau din lemn.
In fata hanului, in partea dinspre drumul national, a fost amplasat bustul din piatra al marelui povestitor Mihail Sadoveanu, care a descris in opera sa Hanul Ancutei. Bustul a fost realizat de sculptorul romascan Florin Zaharescu si dezvelit la 10 noiembrie 2002.In fiecare an, în luna noiembrie, are loc aici Festivalul de Creatie Literara "Mihail Sadoveanu". In prezent, hanul se aflA în proprietatea societATii Turoag Roman SA
|